top of page

Kerstviering in coronatijd

In heel het land worden door KBO- en PCOB-afdelingen met veel enthousiasme en inzet allerlei leuke, interessante en bijzondere acties bedacht en uitgevoerd. Deze initiatieven kunnen inspirerend zijn voor andere afdelingen of zelfs een mooi voorbeeld om te volgen. Daarom zet KBO-PCOB iedere week zo’n initiatief in het zonnetje. Deze keer de kerstactie van PCOB Alblasserdam. Bestuurslid Rien Gaal geeft een toelichting. 

Wat gaat PCOB Alblasserdam doen? 

“Door corona is het heel moeilijk om ledendagen te organiseren. Zo gaat bijvoorbeeld onze jaarlijkse kerstmiddag niet door. Een traditie van inmiddels 29 jaar, dus een hele belangrijke dag voor ons. Maar we hebben een alternatief bedacht: een opgenomen kerstdienst, terug te kijken op YouTube.” 

Wat houdt het in?

“Normaal gesproken is onze kerstmiddag een dienst in de kerk en een maaltijd na afloop. Om toch nog een gevoel te krijgen dat wij er alles aan doen om tot een leuke middag te komen, gaan we de kerstmiddag vooraf opnemen. Het vindt plaats in de Ontmoetingskerk, die hebben we mooi aangekleed met een kerstboom en lichtjes. Er is een koortje gevormd van leden en met een hele speciale gast: harpiste Martine Dubois. Zij gaat niet alleen zingen en harp spelen, zij gaat ook anekdotes over kerst vertellen. Dit alles wordt rond 10 december opgenomen en is dan vanaf 21 december op YouTube te zien. En voor de oudere leden in Alblasserdam, die geen internet hebben, is er ook gratis een DVD beschikbaar. We doen ook nog iets anders. Diezelfde week wordt bij onze leden een tasje bezorgd met allerlei leuke dingen erin. Ons blad, maar ook chocola, een kerstkaart en de liturgie. Die tasjes passen niet in de brievenbus en moeten we dus voor aanbellen. Dat is dan meteen een goed moment om een gesprekje aan te knopen.”  

Is jullie idee makkelijk voor andere afdelingen om het over te nemen?

“Je hebt wel een aantal mensen nodig die het initiatief nemen en de kar willen trekken. Ook is het wel handig als je bijvoorbeeld iets van internet weet. En het kost natuurlijk ook een beetje geld. Daarvoor heeft een sponsor zich aangeboden.”  

Waar is meer informatie te vinden? 

“Vanaf 21 december is op YouTube de dienst te vinden, voor heel de wereld beschikbaar. Als men zoekt op ‘ontmoetingskerk’, ‘Alblasserdam’, ‘Kerstfeest’ en ‘PCOB’ dan kan het niet mis gaan. De DVD is alleen voor leden van PCOB Alblasserdam beschikbaar. En als andere afdelingen meer willen weten hoe je zoiets aanpakt, dan mag men mij uiteraard benaderen (contactgegevens zijn bij KBO-PCOB bekend, via communicatie@kbo-pcob.nl).”   

bottom of page