top of page

September: senioren in de ban van babbeltrucs, phishing, spoofing en shouldering 

 

Babbeltrucs, shouldering, spoofing en phishing. Veel Engelse termen voor ordinaire criminaliteit waar ook in Nederland veel ouderen het slachtoffer van zijn. Om meer bewustwording te creëren, roept seniorenorganisatie KBO-PCOB, in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, september uit tot Maand van de Veiligheid. Iedere week staat in september één van deze vormen van oplichting in de schijnwerpers.

September
De eerste week (36) staat in het teken van shouldering, dat is het meekijken over de schouder bij het pinnen. In de tweede week (37) komen de babbeltrucs aan bod. Dit gebeurt veelal bij de voordeur, met een slimme smoes komen de babbelaars in huis en proberen iets van waarde mee te nemen. In de derde week (38) is er aandacht voor een oplichtingsvorm die de laatste tijd veel in het nieuws is: spoofing. Via bijvoorbeeld de telefoon of WhatsApp doet een crimineel zich voor als een bekende en op die manier wordt er geld afhandig gemaakt. En tot slot, in de laatste week (39) is phishing aan de beurt. Hierbij proberen de oplichters via mail en websites aan belangrijke (bank)gegevens te komen.

Babbeltiplijn
Op dinsdagochtend 10.30 uur is er per thema een webinar, gepresenteerd door Catherine Keyl, met een aantal keren Manon Vanderkaa te gast. Deze webinars zijn op internet te volgen of terug te zien op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. En voor iedereen die vragen over deze oplichtingsvormen heeft, kan er in september iedere woensdag naar de Babbeltiplijn gebeld worden. Veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB zitten aan de lijn en geven tips hoe je oplichting kunt voorkomen of hebben een luisterend oor. De Babbeltiplijn is van 9.00 tot 17.00 uur op alle woensdagen van september te bereiken op nummer 030-3400670.

KBO-PCOB Magazine
Het KBO-PCOB magazine besteedt deze maand ook aandacht aan de campagne. Onder andere komt Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen', aan het woord. Hij is bereid gevonden om ambassadeur te zijn van deze campagne. Meer weten? Kijk voor de laatste informatie over de campagne regelmatig op de website: www.kbo-pcob.nl.  

bottom of page